de Nieuwe Pensioenwet

Welke impact heeft de pensioenwet op 
jouw situatie

Ontdek wat de nieuwe pensioenwet betekent voor jou als werkgever.
Lees hier meer over de impact en neem contact op voor advies

Verandering pensioengegevens

 Soepele overgang naar een nieuwe regeling

De nieuwe pensioenwet is in 2023 van kracht geworden. Tot aan 1 januari 2028 heb jij als werkgever de tijd om jouw pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Wat je moet aanpassen, wanneer je dat moet doen en wat voor jou de slimste keuze is, is afhankelijk van jouw situatie. Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen voor jou als werkgever:

  • Controleer de einddatum van je huidige pensioenovereenkomst met de verzekeraar. Als deze datum in de nabije toekomst ligt, is dat een goed moment om met de nieuwe pensioenwet aan de slag te gaan. Ligt de einddatum verder in de toekomst, wacht dan niet te lang met het plannen van de nodige aanpassingen. Heb je een contract zonder einddatum, zoals een abonnement? Onderneem ook dan op tijd actie om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  • Hoe ziet mijn werknemersbestand eruit? Hoe zit het met het verloop van personeel en hoe wil ik mezelf als werkgever positioneren in de markt? Deze uitgangspunten zijn van groot belang om te bepalen wat de beste aanpak is voor jouw situatie onder de nieuwe pensioenwet.
  • Welke kosten ben ik bereid te betalen en is het voor het bedrijf slim om twee regelingen naar elkaar te laten lopen?

Pas je pensioenregeling nu aan en voorkom last-minute stress!

Onderdelen uit de nieuwe pensioenwet

De nieuwe pensioenwet biedt vele kansen en uitdagingen!

Ouderdomspensioen

De pensioenpremie wordt uniform voor alle leeftijden. Dit betekent dat alle werknemers, ongeacht hun leeftijd, dezelfde premie betalen. Dit vervangt het huidige systeem waarin oudere werknemers vaak hogere premies betalen. Je kunt er wel voor kiezen om een al bestaande staffel met stijgende premies voor het bestaande werknemersbestand te eerbiedigen.

Nabestaandenpensioen

In de nieuwe pensioenwet wordt het nabestaandenpensioen maximaal 50% van het laatstverdiende salaris. Dit vereenvoudigt de voorheen complexe berekening, waardoor het duidelijker en overzichtelijker wordt. Deze veranderingen zorgen voor meer transparantie en gelijkheid voor werknemers en hun nabestaanden.

Overige belangrijke wijzingen

De nieuwe pensioenwet stelt strengere eisen aan communicatie met werknemers over de pensioenregeling en de gevolgen daarvan op hun persoonlijke situatie. Daarnaast wordt de leeftijd waarop werknemers toetreden tot de pensioenregeling verlaagd naar 18 jaar.

Nieuwe Pensioenwet: Wat Verandert er voor Werkgevers?

De nieuwe wetgeving treft elke werkgever.

Gelijke premie voor iedereen

Onder de nieuwe wet wordt een leeftijdsonafhankelijke premie ingevoerd. Dit betekent dat alle werknemers, ongeacht hun leeftijd, dezelfde premie betalen. Voor jou als werkgevers betekent dit veelal een aanpassing van de huidige regelingen. Daar was een stijgende staffel veel gebruikt.

Aanvangsleeftijd 18 jaar

Onder de nieuwe wet beginnen werknemers vanaf 18 jaar met de opbouw van hun pensioen. Dit betekent dat werkgevers voor jongere werknemers eerder moeten beginnen met het afdragen van pensioenpremies. Voorheen begon de pensioenopbouw vaak pas bij 21 jaar.

Eerbiedigende werking

Als werkgever kun je ervoor kiezen de huidige regeling door te laten lopen voor de bestaande werknemers. De toezegging veranderd niet en als werkgever hoef je geen compensatie te betalen.

1 januari 2028

Uiterlijk 1 januari 2028 moet je als werkgever de regelingen klaar hebben voor de toekomst. Nieuwe werknemers moeten in een nieuwe regeling opgenomen worden. 

f.a.q.

Jij de vragen. wij de antwoorden.

Alle werkgevers moeten hun pensioenregelingen herzien en aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Hieronder zie je een aantal veel gestelde vragen. 

Staat je vraag er niet tussen? 

Vanaf wanneer gaat de nieuwe pensioenwet in?

De nieuwe pensioenwet is op 1 juli 2023 in werking getreden. Tot 1 januari 2028 geldt een overgangsperiode.

Wat zijn de voordelen van eerbiedigende werking?

Als werkgever kun je ervoor kiezen om de huidige pensioenregeling door te laten lopen voor bestaande werknemers onder de nieuwe pensioenwet. De toezegging aan je werknemers blijft ongewijzigd en je hoeft geen compensatie te betalen. Dit bied jou als werkgever de flexibiliteit om de pensioenregeling te behouden zonder extra financiële lasten.

Door de bestaande pensioenregeling te behouden, zorg je voor continuïteit en duidelijkheid voor je werknemers. Dit kan helpen om eventuele zorgen weg te nemen en te zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Waarom kiezen voor het behoud van de huidige pensioenregeling?

  1. Kostenbesparing: Je hoeft geen extra compensatie te betalen, wat financiële voordelen kan opleveren.
  2. Duidelijkheid voor werknemers: Werknemers behouden hun vertrouwde pensioenregeling, wat voor rust en stabiliteit kan zorgen.
  3. Eenvoudige overgang: Het handhaven van de bestaande regeling kan administratieve lasten en complicaties verminderen.


Moeten je als werkgever compensatie betalen bij de overgang naar de nieuwe pensioenwet?

Nee, als je er als werkgever voor kiezt om de bestaande pensioenregeling voor huidige werknemers te behouden, hoef je geen compensatie te betalen. Ga je over naar een nieuwe regeling voor iedereen met een gelijkblijvende premie dan kan het zijn dat je wel compensatie moet betalen. Laat de consequenties voor jou als werkgever door PensioenVos doorrekenen.

Moet ik een transitieplan opstellen?

Dit is afhankelijk van de keuze die je als werkgever maakt. Kies je voor eerbiedigende werking dan is een transitieplan niet nodig. Kies je ervoor om over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling dan is dit wel noodzakelijk. 

Wil jij weten wat de nieuwe pensioenwet voor jou betekent?

Plan vandaag nog een gesprek met PensioenVos om je te laten informeren over de nieuwe wetgeving.