Iedere verzekeraar anders

In Nederland kennen wij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een zin die ik in mijn vak regelmatig tegenkom is ‘Verzekeraars zijn allemaal allemaal hetzelfde’. Dit is toch een misverstand! Dit leg ik graag aan je uit.

Eerst de analyse

Voordat je van mij een advies krijgt, wil ik altijd eerst duidelijk in beeld krijgen wie ben jij, wat zijn jou specifieke behoeften, wat voor een bedrijf heb jij en hoe zien jouw primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden eruit. Een bedrijf met jong personeel maakt andere keuzes dan een bedrijf met hoog opgeleide 50 plussers. Die bijvoorbeeld een dekking bij overlijden belangrijker vinden. Maar wil jij jou werknemers veel of weinig vrijheid geven? Of is duurzaamheid een belangrijk speerpunt van jouw onderneming. Bij het kiezen van de juiste verzekeraar en zelf bij het kiezen van het juiste product zijn er tal van zaken waarbij keuzes gemaakt kunnen worden. Keuzes, die wat mij betreft pas gemaakt worden na een grondige analyse van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Onafhankelijke kiezer

Pensioenadvies is dus maatwerk! Bij mij komt altijd eerst het advies. Daarin is opgenomen wat voor jullie het best passend is. Want om een goede afweging te maken van welke verzekeraar bij jullie past is afhankelijk van jouw wensen en uitgangspunten. Hierna komt pas de keuze bij welke instelling het product aangeschaft gaat worden. Het is dan echt te simpel om alleen te kijken naar de premie die de verschillende verzekeraars rekenen. Of de verschillen in de administratiekosten die de verschillende verzekeraars hanteren. Er zijn tal van andere zaken waarop gelet moet worden. Dat is dan ook precies wat ik doe voor jou!

Voorbeelden die belangrijk zijn bij de keuze

Ik geef je graag een aantal voorbeelden om je te laten zien dat het echt verschil uitmaakt welke verzekeraar je kiest.

Beleggingsbeleid

Zoveel verzekeraars zoveel vormen van beleid. Duurzaamheid is een hot item tegenwoordig. Steeds meer bedrijven hebben dit in hun DNA verankerd. Ik adviseer klanten die zich bezig houden met een betere wereld. Voor hun is dit thema dus belangrijk. Het beleid van verzekeraars is slechts één van de elementen van verantwoord beleggen. Zeker zo belangrijk is de vraag of verzekeraars zich in de praktijk ook houden aan de standaarden en aan hun eigen beleid. Daarom bekijk ik ook de beleggingspraktijk van verzekeraars.

Contract of abonnement

Waar vroeger het standaard was om contracten af te sluiten voor 10 jaar, is dat tegenwoordig niet meer het geval. We zien zelfs steeds meer producten in de markt komen die uitgaan van een abonnement. Geen einddatum van het contract meer, maar doorlopen een pensioencontract. Dit biedt voordelen, maar ook nadelen. Een van die nadelen is bijvoorbeeld dat verzekeraar tussentijds hun kostenstructuur aanpassen. Als de tarieven naar beneden gaan niet zo’n probleem, maar als die omhoog gaan wordt jij daarmee geconfronteerd.

Verzekeringen nabestaanden

Bij het verzekeren van de nabestaanden zijn er verschillende opties, maar een daarvan is om te bepalen of je kiest voor a; bepaald systeem of b; een onbepaald systeem. Dit moet ik even uitleggen. Je hebt binnen jouw onderneming werknemers. De een heeft wel een partner en/ of kinderen, de ander niet. Dit maakt dat jouw werknemersbestand divers is. Bij de te maken keuze voor het verzekeren van de nabestaanden kun je daarbij kiezen om iedereen te verzekeren, onbepaald dus of er wel of geen partner is. Voordeel; je hoeft geen administratie bij te houden en wijzigingen door te geven, nadeel; je betaald voor iedereen een premie. Bij een bepaald systeem verzeker je alleen daadwerkelijk een dekking voor diegene die een partner hebben.

Welk systeem het beste bij jou past is afhankelijk van jouw werknemersbestand.

Geen eenheidsworst

Tijdens een advies fase komen we veel verschillende punten tegen op basis waarvan een keuze gemaakt moet worden. Soms zijn het simpele details zoals bijvoorbeeld wel of geen app beschikbaar, maar soms juist ingewikkelde details als hoeveelheid beleggingsopties. Samen bekijken we welke oplossing het beste past is. En daarna kijken we bij welke verzekeraar wij die oplossing kunnen onderbrengen. Want dat het allemaal een pot nat zou zijn, is echt niet waar!