Hoewel de pandemie veel beperkingen met zich meebrengt en werknemers niet altijd genegen zijn om van baan te wisselen, onderhandelt volgens recent onderzoek van een grote verzekeraar, 52% van de ondervraagde over de pensioenvoorwaarden. Onderhandelen over pensioen? Jazeker dat mag, hierbij valt denken aan bijvoorbeeld minder of geen eigen bijdrage betalen. Of het regelen van een pensioen als dat er niet is.
Daarnaast werden de ondervraagde gevraagd naar hun goede voornemens op werkgebied. Een betere balans tussen werk en privé werd hierbij het meest genoemd. Op nummer 2 staat het volgen van een cursus of opleiding via het werk.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Pensioen valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat je hierin aanbied als werkgever maakt je onderscheidend van de concurrenten. Sommige zaken zijn in een CAO vastgelegd, maar veel kun je als werkgever zelf bepalen. Voor een werknemer is het belangrijk om het totaal plaatje te overzien. Een hoog maandelijks loon lijkt fijn, maar als er verder niks geregeld is moet een werknemer zelf verder alles regelen. Of eenzelfde loon, maar bij de concurrent geen pensioen en geen pensioenbijdrage. Het is als werkgever belangrijk om tijdens een sollicitatie procedure een werknemer hier op te wijzen. Het gras bij de buren lijkt misschien groener, maar is dat ook echt zo? Vertel de potentiële nieuwe werknemer wat je allemaal geregeld hebt, hoeveel premie je betaald als werkgever voor het pensioen. Hierover schreef ik eerder een stuk over pensioen als verlengstuk (Lees hier het blog). Werknemers hebben vaak geen enkel idee wat je geregeld hebt, wat de impact voor hen is en welke dekkingen bij bijvoorbeeld overlijden op de korte termijn er geregeld is. Vertellen wat je als werkgever doet helpt bij het aantrekken van nieuwe werknemers of het behouden ervan.
Onderhandelen pensioen met kandidaat
Of je als werkgever mee wil gaan in de onderhandelingen is natuurlijk aan jezelf. Het aantrekken van een potentiële nieuwe werknemer kan daartoe uitnodigen. Let wel op dat je geen scheve gezichten gaat krijgen binnen je onderneming. Het kan voor andere werknemers als zeer oneerlijk aanvoelen als de een wel iets krijgt en de ander niet. Let daarop als je gaat onderhandelen over pensioen.
Wat een verlengstuk voor je kan zijn is de werknemer een financieel advies aan te bieden. Bijvoorbeeld het Financieel Fitte Werknemersplan. Dit kan je helpen bij het aanname beleid en kan een werknemer over de streep trekken. Zo weet de kandidaat wat hij financieel kan verwachten als hij voor jou komt werken.
Wil je hier een keer over sparren als de situatie zich voordoet dan hoor ik dat graag. Ik denk graag met je mee.
Comments are closed