Bovenstaand plaatje laat zien hoe ik tegen een pensioenregeling aankijk. Hierbij geldt ook de ijsberg methode. Wat er onder water zit vormt 2/3 van wat je boven water ziet.

De basis

Zoals alles begint het met een goede basis. Twee funderingspalen. Aan de ene zijde staat u als werkgever, aan de andere kant staan uw werknemers. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel.
Het opzetten of het hebben van een pensioenregeling bestaat uit wat u als werkgever wil, wenst en wat uw visie is. Wat zijn uw motieven om een pensioenregeling aan het personeel aan te bieden. Wat is uw gevoel daarbij en wat vindt u belangrijk. Zonder deze visie kan ik u nog een zo mooi verhaal vertellen over de voordelen. Als u het niet wilt, gaat het niet gebeuren.
Dat zelfde geldt ook voor uw personeel. Als zij niet waarderen wat u doet, geen vertrouwen hebben in het systeem of de toegevoegde waarde ervan inzien. Kunt u nog zo graag willen maar dan is er totaal geen draagvlak en zakt de piramide alsnog weg.

Piramide

Als de fundering juist is, jullie beiden met de juiste intenties een basis hebben gecreëerd, kun je gaan bouwen aan de piramide. Onderin begint het met de ‘strategie’. Hierin wordt bepaald wat het doel en het ambitieniveau van de regeling is. Er wordt bepaald op welke manier je deze arbeidsvoorwaarden ingekleed gaat worden. Wilt u bijvoorbeeld een regeling met lage kosten, of gaat het erom dat u een aantrekkelijke werkgever wilt zijn. Vraagt u wel een bijdrage van het personeel of zet u de regeling op zonder verplichte bijdrage van het personeel. De juiste strategie zorgt ervoor dat het bedrijf en haar werknemers het meeste halen uit de mogelijkheden.
Op het volgende niveau komt de ‘mens’. Een pensioenregeling is in de basis een inkomen voor het personeel voor later, maar het is meer. Naast het potje voor later is er ook aandacht voor nu! Binnen een pensioenregeling neemt u bijvoorbeeld een dekking bij overlijden op. Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van uw werknemer de achterblijvende partner en kinderen een uitkering gaan krijgen. U zorgt dus niet alleen voor uw eigen personeel, maar ook voor zijn of haar gezin.
Op het laatste niveau leggen we alles vast in ‘juridische stukken’. Een pensioenregeling is een arbeidsvoorwaarden. Net zoals bij een arbeidscontract of een huurcontract legt u ook de gemaakt afspraken tussen u en uw personeel vast in een juridisch document. Bovenaan vinden we dan ook de uitvoerder. Alles wat in de piramide bedacht, besproken en bepaald is laat u door een professionele partij uitvoeren. Zij innen de premies en keren uit bij events.

Keep it Simple

De hele piramide is een samenspel tussen werkgever en werknemers. Als werkgever bepaald en beslist u hoe de piramide eruit ziet, maar zorg voor balans en voor draagvlak. Door het simpel te houden, goed te communiceren en uit te leggen weet ik zeker dat het samenspel leidt tot een mooie pensioenregeling. Een piramide dat net zoals bij de Egyptenaren heel lang kan blijven staan, waar met heel veel mensen tegelijk aan gewerkt is en met de jaren archeologen gaat aantrekken die onderzoeken hoe dat u piramide gebouwd is.