Hoe goed is mijn pensioen? Heb je je die vraag wel eens gehad van een werknemer? Een lastige vraag om te beantwoorden vind je niet. En dat kan ik goed begrijpen, want wat is goed? Een oplossing kan liggen in een algemeen PensioenLabel. Een label met als uitgangspunt een pensioen dat uit komt op 75% van je gemiddelde loon dat je in 42 jaar kunt opbouwen. Dat verdient het A label.
Label krijgt bijval
Het PensioenLabel heeft onlangs ook van minister Wouter Koolmees bijval gekregen. Hij noemt het idee ‘interessant’ en wil graag het gesprek aangaan om er meer over te weten te komen. Het pensioenlabel is een idee van Anne Buningh. Ik ken haar uit de klankbordgroep pensioenen waar we samen aan deelnamen. Zij is pensioenwoordvoerder namens Young VCP.
Inzicht in arbeidsvoorwaarden
Met het pensioenlabel kun je straks in een oogopslag zien hoe ‘goed’ de pensioenregeling is in vergelijking met anderen. Een voorbeeld dat ik deze week in de praktijk ben tegengekomen. Werknemer heeft in het verleden pensioen opgebouwd bij verschillende werkgevers. Hij had zijn pensioenoverzicht meegenomen en vertelde mij; ‘Ik verbaasde me er over dat ik bij beide werkgevers ongeveer 4 jaar hebt gewerkt en bij de één heb ik 4 keer zoveel pensioen opgebouwd!’ Deze meneer had er dus totaal geen idee van dat ene plek waar hij werkte een ‘slechte’ pensioenregeling aanbood. Stel nou dat hij daar 20 jaar gewerkt zou hebben? Al die tijd in onwetendheid over de regeling en dat hij een enorm gat aan het creëren was. Als deze meneer dat geweten zou hebben, zou hij dan andere keuzes gemaakt hebben?
Werkgevers perspectief
Ik kan me de andere kant van het verhaal ook goed voorstellen. Als werkgever wil je er natuurlijk niet mee te koop staan dat je een label E hebt. Deze staat voor het niet aanbieden van pensioen. Of een label D, een matige regeling. Dit zou voor toekomstige werknemers afschrikkend kunnen werken. Ook werkgevers die pas net hun eerste personeel hebben aangenomen en nog niet veel budget hebben om een goede regeling aan te bieden. Allemaal reden om het niet te doen, maar ik ben ervan overtuigd dat we het juist wel moeten doen.
Met het pensioenlabel krijgt de arbeidsvoorwaarden meer waarde. Het laat zien dat jij als werkgever keuzes moet maken. Zie het als een strategisch middel om jou als werkgever verder te helpen. Een A of B label trekt allicht mensen aan. Een laag label kun je onderbouwen met een uitleg dat jij als werkgever meer vrijheid biedt aan je werknemers en ze zelf hun arbeidsvoorwaarden kunnen inrichten of andere ‘leuke’ secundaire arbeidsvoorwaarden hebben bij jou! Ik ben ervan overtuigd dat als je onderling met elkaar het gesprek aangaat de secundaire arbeidsvoorwaarden veel meer waarde krijgen.
Meer weten?
Anne heeft een document gemaakt over het Pensioenlabel. Deze kun je hier bekijken. Wil je eens met mij sparren over hoe we de arbeidsvoorwaarden pensioen voor jou kunnen laten werken?
[button align=”center” name=”Neem contact op” link=”https://www.pensioenvos.nl/contact-pensioenvos/”]
Comments are closed