Waardeoverdracht van je pensioen: wel of niet doen? Ontvang persoonlijk advies.

Wel of niet je pensioen overdragen?

Als je van baan verandert en je nieuwe werkgever biedt een pensioenregeling aan, dan rijst al snel de vraag: moet je je pensioen overdragen?

Waardeoverdracht betekent dat je het pensioen dat je bij een vorige werkgever hebt opgebouwd, meeneemt naar je nieuwe pensioenregeling. Jij mag zelf kiezen of je dat wilt doen.

Soms is waardeoverdracht een slimme zet. In andere gevallen juist niet. Het hangt af van je persoonlijke situatie, de voorwaarden van beide regelingen én je toekomstplannen.

Met PensioenVos krijg je:

  • Persoonlijk en advies op maat
  • Inzicht in de voor- en nadelen van waardeoverdracht
  • Je voorkomt veel gemaakte fouten bij pensioen meenemen
Totaaloverzicht

Hoe regel je pensioen waardeoverdracht?

Hoe ziet het proces er in de basis uit?

1

Aanvragen

Je vraagt een waardeoverdracht aan bij de huidige pensioen uitvoerder. Hulp nodig bij wat je allemaal kunt aanvragen? Kijk eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt je een overzicht van je opgebouwd pensioen.

2

Verzekeraar start proces

Jouw huidige adviseur vraagt informatie op bij jouw oude pensioenuitvoerder. Zodra zij de benodigde informatie terug ontvangen sturen ze jou een voorstel.

3

Beoordeling en afweging

Dit is het moment om goed stil te staan bij de voor- en nadelen. Wat betekent waardeoverdracht voor je pensioen, het partnerpensioen, de indexatie, of risico’s van beleggen?

4

Keuze en verwerking

Op basis van jouw keuze wordt de waardeoverdracht uitgevoerd óf juist niet. Kies je voor overdracht, dan zorgen de uitvoerders voor de verdere afhandeling en komt alles onder één pensioenpot te vallen.

Is waardeoverdracht van mijn pensioen verstandig?

Nee, dat is niet altijd het geval. Het is niet altijd slim om je pensioen over te dragen! In de oude pensioenregeling kunnen garanties zitten die je bij waardeoverdracht kunt verliezen. Ook kan het zijn dat de voorwaarden voor je nabestaanden na een waardeoverdracht veranderen, wat nadelig kan uitpakken.

Omdat pensioenregelingen en verzekeraars sterk kunnen verschillen, is het belangrijk om deze verschillen goed en kritisch te bekijken. Soms levert waardeoverdracht een duidelijk voordeel op, maar in andere gevallen is het juist verstandiger om je pensioen niet over te dragen.

Uitleg van een expert over de gevolgen.

Het lijkt misschien een simpele keuze, maar de gevolgen kunnen groot zijn als je de verkeerde keuze maakt. Laat je niet leiden door aannames of standaardadviezen. Ik help je graag met een onafhankelijke, heldere analyse van jouw situatie!

Twijfel je over waardeoverdracht? Ik help je graag met een persoonlijk advies.

Hieronder een paar veel gestelde vragen

Heeft waardeoverdracht invloed op mijn pensioenleeftijd?

Je pensioenleeftijd zelf verandert niet, maar de manier waarop je pensioen wordt berekend – en dus de uitkomst – wél. Dit kan dus indirect invloed hebben op de uitkering, maar niet op je wettelijke mogelijkheden om eerder of later met pensioen te gaan.

Hoe lang duurt een waardeoverdracht?

Dit verschilt enorm. Soms heb je na een paar weken al bericht, maar soms duurt dit ook heel erg lang en kan het jaren duren. De reden is dan veelal een vertraging bij de oude uitvoerder.

Moet ik meewerken aan waardeoverdracht?

Nee, het aanvragen van een waardeoverdracht verplicht je niet tot het daadwerkelijk overdragen van de waarde. Soms komt uit de offerte of het onderzoek naar voren dat het helemaal niet slim is om de waardeoverdracht door te zetten. Je geeft dan op de offerte aan dat je dit niet wilt. Alles blijft dan zoals het is.

Geldt er een termijn waarbinnen ik waardeoverdracht moet aanvragen?

Nee, tegenwoordig niet meer. Dit geldt vanaf 1 januari 2015. Ben je voor die tijd bij je werkgever in dienst getreden dan kan het zijn dat de verzekeraars niet meer meewerken. Ben je na die tijd in dienst gekomen dan zijn ze verplicht om mee te werken.

Ik krijg een verzoek tot afkoop van het pensioen is dat slim?

Het afkopen van je pensioen betekent dat je de uitkering nu krijgt. Je betaald er echter nu direct belasting over. Dit is in veel gevallen 37,35%. Daarnaast is het opgebouwde potje voor later er niet meer. Je krijgt in de toekomst dus minder. Koop je elk pensioen af, dan heb je straks niks en alleen maar AOW. Afkopen is dus meestal niet slim!

Wat kost waardeoverdracht?

Voor jou als werknemer kost dit meestal niks. Wel kan het zijn dat jou werkgever daar een rekening voor krijgt. Vraag dit voor de zekerheid dus even bij je nieuwe werkgever na.